Darmowa dostawa od 50,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Kawa z adaptogenami – naturalny sposób na zmęczenie i stres

2023-09-30
Kawa z adaptogenami – naturalny sposób na zmęczenie i stres

Adaptogeny to substancje pochodzenia roślinnego lub grzybiczego, które w ostatnich latach zyskały na popularności dzięki ich wsparciu w budowie odporności organizmu i redukcji stresu. Historia adaptogenów i ich prozdrowotnych właściwości sięga starożytnych kultur dalekiego wschodu. Są one stosowane od setek lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej. Obecnie ich wpływ na nasze zdrowie jest przedmiotem wielu badań naukowych, a wyniki są obiecujące. W tym artykule przyjrzymy się bliżej właściwościom kawy z dodatkiem adaptogenów. Jak powstaje i jakie są jej rodzaje? W jaki sposób wpływa na nasz organizm? Podpowiadamy!

Jak działają adaptogeny

Słysząc słowo „adaptogeny”, na myśl przychodzi nam określenie „adaptować się”. Powiązanie tych dwóch wyrażeń nie jest przypadkowe. Adaptogeny są bowiem substancjami, które znane są ze swoich właściwości wspomagających organizm w przystosowaniu się do niekorzystnych warunków środowiskowych i czynników stresowych.

Stosowanie adaptogenów jest więc polecane osobom, które doświadczają częstych sytuacji stresowych, a także nadmiernego obciążenia emocjonalnego i fizycznego. Adaptogeny są zwykle dostępne pod postacią suplementów diety, mieszanek ziołowych lub produktów wzbogacanych, takich jak np. kawa.

Aby uznać daną substancję za adaptogen, musi ona spełniać kilka warunków:

  • nie może być toksyczna;
  • ma działać ogólnoustrojowo;
  • powinna wykazywać normalizujący wpływ na organizm.

Kawa z adaptogenami – jak powstaje?

Do produkcji kawy z adaptogenami używane są rozpuszczalne w wodzie ekstrakty z grzybów i roślin adaptogennych. Najczęściej są one pozyskiwane tzw. metodą podwójnej ekstrakcji. Cechują się one o wiele silniejszym działaniem na nasz organizm niż sproszkowane rośliny lub owocniki grzybów. Ekstrakty te są następnie łączone z ziarnami kaw pochodzących z upraw ekologicznych. W powstałej w ten sposób kawie posmak grzybów jest znikomy lub lekko wyczuwalny.

Jakie adaptogeny dodaje się do kawy?

W kawie z adaptogenami obecne są ekstrakty z roślin i grzybów o udowodnionym korzystnym wpływie na nasz organizm, takie jak m.in.:

  • ashwagandha;
  • chaga;
  • gotu kola;
  • kordyceps;
  • lion’s mane (soplówka jeżowata);
  • maitake;
  • reishi;
  • snow fungs.

Ekstrakty te pozyskiwane z upraw ekologicznych, co wpływa na wysoką jakość produktu. Co więcej, ekologiczne grzyby i rośliny adaptogenne są o wiele mniej narażone na zanieczyszczenia środowiskowe. Każdy z nich wyróżnia się również wyjątkowymi właściwościami, które przyczyniają się do poprawy naszego zdrowia fizycznego i psychicznego.

Kawa z adaptogenami – dlaczego warto ją pić?

Picie kawy z adaptogenami to podwójna korzyść dla naszego zdrowia. Jest to połączenie prozdrowotnego wpływu samej kofeiny i związków biologicznie czynnych obecnych w kawie z normalizującym działaniem adaptogenów. Jak zatem kawa z adaptogenami wpływa na nasz organizm? Oto przykłady:

  • zwiększa energię;
  • działa odprężająco;
  • poprawia jakość snu;
  • podnosi poziom skupienia;
  • wpływa na poprawę nastroju;
  • usprawnia proces zapamiętywania;
  • wspiera pracę mózgu i układu nerwowego;
  • wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego;
  • wpływa na regulację poziomu hormonów m.in. kortyzolu;
  • przyczynia się do łagodzenia negatywnych skutków stresu.

Kawa z adaptogenami – jak szybko działa?

Pobudzający efekt kofeiny można odczuć już po ok. 1 godzinie od wypicia filiżanki kawy. W przypadku adaptogenów ich działanie jest widoczne dopiero po kilku tygodniach regularnego stosowania. Warto przy tym zaznaczyć, że każdy produkt wzbogacany ekstraktami z roślin i grzybów adaptogennych zawiera inne stężenie poszczególnych substancji. Dlatego tak ważne jest, aby zapoznać się z zaleceniami producenta dotyczącymi sposobu przygotowania kawy z dodatkiem adaptogenów. Dzięki temu możemy osiągnąć pożądane rezultaty i w pełni korzystać z ich właściwości.

Bibliografia:
1. Amir M. i wsp.: Adaptogenic herbs: A natural way to improve athletic performance, Health Sciences Review, Volume 7, June 2023.
2. Bojarowicz H., Przygoda M.: Kofeina. Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm, Probl Hig Epidemiol 2012, 93(1): 8-13.
3. Panossian A., Wikman G.: Effects of Adaptogens on the Central Nervous System and the Molecular Mechanisms Associated with Their Stress—Protective Activity, Pharmaceuticals 2010, 3, 188-224.

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.98 / 5.00 41 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-04-24
ekspresowa wysyłka (kawa była u mnie już następnego dnia rano) , kawa jak zwykle pyszna :) dziękuję
2024-01-23
Bardzo szybka realizacja zamówienia

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel