Darmowa dostawa od 50,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Kawa z grzybami – czym jest i jak działa na organizm

2023-09-30
Kawa z grzybami – czym jest i jak działa na organizm

Picie kawy z grzybami to nowy trend wśród osób zainteresowanych tematyką zdrowego odżywiania. Grzyby, które są wykorzystywane do produkcji tego typu kawy, cechują się wysoką zawartością związków bioaktywnych wspierających funkcjonowanie naszego organizmu i wpływających na poprawę samopoczucia. O czym jeszcze warto wiedzieć przed zakupem kawy z grzybami? Jakie są jej właściwości i czy każdy może ją pić? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Grzyby adaptogenne w kawie

Kawa z grzybami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej kawy, którą z pewnością warto wypróbować. Co więcej, przypisuje się jej szereg właściwości prozdrowotnych wynikających z obecności grzybów adaptogennch.

Grzyby adaptogenne od klasycznych grzybów jadalnych różni obecność związków o charakterze antyoksydacyjnym, wspierającym układ odpornościowy oraz przywracającym naturalną równowagę organizmu.

Oto przykłady grzybów adaptogennych dodawanych do kawy:

  • Chaga (błyskoporek podkorowy) – grzyb ten występuje na półkuli północnej, zwłaszcza na terenach Syberii. Wspiera układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy, a także wykazuje potencjalne właściwości antynowotworowe.
  • Lion’s mane (soplówka jeżowata) – występuje licznie w Azji i Ameryce Północnej. Wykazuje działanie neuroprotekcyjne oraz wspierające pracę układu pokarmowego. Wzmacnia odporność i reguluje poziom ciśnienia tętniczego krwi.
  • Maitake (żagwica listkowata) – popularny zwłaszcza w Japonii. Reguluje pracę układu immunologicznego, łagodzi stany zapalne, a także chroni przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu oraz wspiera funkcje poznawcze.
  • Reishi (lakownica żółtawa) – stosowany od setek lat w medycynie chińskiej i japońskiej. Wspomaga pracę wątroby i reguluje poziom glukozy. Ma właściwości antyoksydacyjne. Zalecany w prewencji chorób neurodegeneracyjnych i chorób układu krążenia.

Proszek a ekstrakt z grzybów adaptogennych

Grzyby, które są wykorzystywane do produkcji kawy, mogą mieć postać proszku lub ekstraktu. Proszek z grzybów otrzymuje się poprzez wysuszenie, a następnie zmielenie owocników grzybów. Proszek ten zwykle dodaje się do kaw mielonych lub rozpuszczalnych.

Ekstrakty z grzybów natomiast pozyskuje się zwykle w procesie podwójnej ekstrakcji (ekstrakcją alkoholem i gorącą wodą). Ekstrakty są o wiele lepiej rozpuszczalne w wodzie oraz wykazują skuteczniejsze działanie.

Dostępność kawy z grzybami

Kawy z dodatkiem grzybów adaptogennych dopiero zyskują na popularności. Obecnie można je spotkać w sprzedaży online lub w kawiarniach oferujących wysokogatunkowe rodzaje kawy. Coraz częściej pojawiają się też w ofercie producentów suplementów diety i żywności wzbogacanej.

Przed zakupem kawy z grzybami warto sprawdzić jej skład. Dobrej jakości kawa powinna zawierać ekstrakty z grzybów adaptogennych. Dodatkowo ważne jest, aby ziarna kawy pochodziły z upraw ekologicznych. Dzięki temu istnieje mniejsze ryzyko zanieczyszczeń pestycydami i toksycznymi środkami ochrony roślin.

Kawa z grzybami – przeciwwskazania

Kawa z grzybami mimo wielu prozdrowotnych korzyści nie jest zalecana każdemu. W niektórych przypadkach należy ją ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z diety. Przede wszystkim nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży i karmiące. Picie kawy z grzybami nie jest także wskazane dzieciom i młodzieży do lat 18.

Przeciwwskazaniem są także niektóre choroby np. cukrzyca, nadciśnienie, a także alergie. Co więcej, adaptogeny mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami np. antydepresyjnymi czy przyjmowanymi w chorobach autoimmunologicznych. Jeżeli zastanawiasz się, czy picie kawy z adaptogenami jest dla Ciebie dobre, skonsultuj się ze specjalistą, który pomoże rozwiać Twoje wątpliwości.

Bibliografia
1. Grys A. i wsp.: Ganoderma lucidum – grzyb o cennych właściwościach farmakologicznych, Postępy Fitoterapii 1/2011.
2. Shevchuk J. i wsp.: Fungi as a source of bioactive molecules for the development of longevity medicines, Ageing Research Reviews, 87 (2023), 101929.
3. Szczepkowski A. i wsp.: Biologia i właściwości lecznicze błyskoporka podkorowego Inonotus obliquus (Fr.) Pilát, Sylwan 157 (3): 223−233, 2013.

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.98 / 5.00 41 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-04-24
ekspresowa wysyłka (kawa była u mnie już następnego dnia rano) , kawa jak zwykle pyszna :) dziękuję
2024-02-05
Opisy produktów bardzo dokładne. Bardzo szybka wysyłka.

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel